0745.63.65.76
office@targetweb.ro

Care au fost update-urile Google importante din 2019. Strategii și sfaturi pentru 2020

calendar2
Mobile First Indexing SEO Romania

SEO este un domeniu în continuă schimbare. În fiecare an apar modificări importante, care îți pot afecta negativ website-ul dacă nu ții pasul cu ele.

Din acest motiv, am creat o listă a celor mai importante modificări din 2019 și ce va trebui să ai in vedere pe viitor ca să rămâi în top.

Acest articol nu va lista fiecare modificare minoră adusă de Google. Va prezenta numai ce este cel mai important și poate avea un impact real asupra unei strategii SEO.

Totuși, unele lucruri rămân aceleași. În continuare, calitatea conținutului, intenția și experiența utilizatorului și promovarea conținutului rămân cele mai importante elemente.

Actualizări ale algoritmului și alte schimbări importante la Google în 2019

Iată care au fost cele mai importante schimbări din 2019. Ulterior, vom discuta și ce să ai în vedere în strategia ta SEO pe 2020.

Mobile first indexing

Tot mai mulți oameni navighează internetul de pe dispozitivele mobile (peste 50%).

Așadar, Google a anunțat în final de Mai 2019 că de pe 1 Iunie 2019 toate website-urile vor fi indexate prioritar sub varianta pentru dispozitive mobile.

Asta înseamnă că Google se va uita la website-ul tău din perspectiva unui smartphone pentru a determina dacă merită să fie poziționat sus sau nu.

Nu sunt prea multe lucruri de spus despre asta. Experiența utilizatorilor trebuie să fie bună atunci când sunt pe telefon / tabletă.

Mobile First Indexing SEO Romania

Nu ne referim aici doar la PageSpeed score și viteză de încărcare, ci și la calitatea conținutului, design, aranjare a butoanelor, ușurință de navigare etc.

Răbdarea utilizatorilor este și mai mică atunci când caută ceva de pe mobil, deoarece probabil sunt în deplasare și vor un răspuns rapid.

Dacă vrei să știi mai multe despre cum să îți optimizezi website-ul pentru platforme mobile atunci citește acest articol despre mobile first indexing.

Actualizările din Martie, Iunie și Septembrie

Am decis să grupăm aceste actualizări deoarece informațiile și sfaturile despre ele sunt, în realitate, doar speculații.

Lumea nu mai poate să își dea seama despre ce este vorba într-o actualizare, atunci când are loc. Sunt prea complexe.

De exemplu, în urma actualizării din Martie 2019, echipa SearchMetrics a făcut un studiu de tip Câștigători / Pierzători.

Scopul era găsirea unor tipare și diferențe evidente între website-urile care urcă în poziții vs cele care scad.

Concluzia și sfaturile?

Crește brandul și autoritatea, Respectă termenii Google, Optimizează pentru intenția utilizatorului.

Rocket science, nu?! Sfaturi pe care le auzim de ani de zile de la Google… și pe care nu mulți le respectă.

Aceleași lucruri pot fi spuse și despre actualizările de bază care au avut loc ulterior în Iunie și Septembrie. Nu prea știm ce e cu ele.

Vorba lui Google… “Don’t fix anything because there is nothing to fix.” (Nu repara nimic pentru că nu este nimic de reparat.)

Site Diversity Update (Iunie)

În Iunie a avut loc, totuși, un update mai special, care nu prea are treabă cu celelalte.

După ce mai multe persoane au menționat despre website-uri care domină primele pagini din Google cu zeci de rezultate, pe multiple pagini uneori (printre care și eMAG), Google a decis să lanseze o actualizare care va limita un website la maxim două rezultate pe aceeași căutare.

Totuși, Google nu a ezitat să menționeze că în unele cazuri ar putea fi și mai multe rezultate de la același website, când este relevant. Deci… na. Tot cum vrea el.

Ce-i drept, înainte eMag avea 3 rezultate pentru “lenjerie damasc” iar acum are doar două.

B.E.R.T. Update (Octombrie)

B.E.R.T e diferit.

Sunt câteva șanse să nu fi auzit deloc despre acest update. Dacă au auzit de el… probabil nu îl înțelegi sau nu îi acorzi prea multă importanță.

Ei bine… acesta actualizare este cea mai importanta actualizare a algoritmului pe care Google a facut-o în ultimii 5 ani.

Cel puțin… asta spune Google. Noi tindem să credem că au dreptate.

Atunci… de ce nu pălăvrăgește lumea mai mult despre BERT?

În mare parte din cauză că BERT nu prea a avut un impact major asupra traficului. Oamenii o iau razna atunci când le scade traficul.

Așa s-a întâmplat la actualizările mai sus menționate. Unele site-uri au pierdut chiar și 30-50% din trafic. Normal că voiau să repare ceva! Și așa a apărut și agitația pe Social Media, site-uri de știri SEO etc.

Dar cu BERT nu este așa. Nu prea a pierdut lumea mult trafic.

Deci… ce este acest BERT?

E complicat de explicat în termeni tehnici și… cel mai probabil nici nu are rost.

BERT e o rețea neurală complexă care ajută algoritmul Google să lege intenția utilizatorului cu o căutare și un răspuns.

 

Ține de felul în care procesează și înțelege Google o limbă și felul în care o vorbesc oamenii.

Actualizarea afectează cam 10% din căutări și va afecta, de asemenea, și rezultatele recomandate (featured snippets & answer boxes).

E aproape imposibil de găsit un exemplu de tip ‘before and after’ în afară de cele prezentate de Google, din moment ce algoritmul a fost deja lansat.

Pentru a observa ușor intenția unui utilizator ne putem folosi de omonime.

Un exemplu, nu extraordinar, ar fi “banc de pești” vs “banc cu pești”.

Atunci când cauți “banc de pești”, cel mai probabil vrei niște poze cu pești. Banc De Pesti

Ok… Google înțelege asta și îți arată poze. Apoi, mai jos, scrie ceva despre bancurile de pești și cum sunt ele o curiozitate a naturii.

Atunci când cauți “banc cu pești” ești pescar și vrei să râzi.

Banc cu pesti

Ok… Google ne dă și bancuri123.ro dar… pare că tot ne spune ceva despre bancurile de pești… (Galerie Foto)… deci poze. Pai nu e bine, că eu nu caut poze. Poate doar meme-uri.

Nu mai spun că în prima căutare, la “banc de pești” mai jos era și bancuri123.

Ai spune: “Pai da dar… nu ne mai arată pozele, deci înțelege!”

Ei bine… n-aș spune că înțelege încă limba și căutarea. Motivul pentru care arată pozele este probabil faptul că oamenii tot dau click pe “Imagini” sus în Google doar pentru “banc de pești” dar nu și pentru “banc cu pești”. Google decide că e mai bine să arate imaginile direct. Dar nu înțelege sensul conținutului în sine, așa că vede “banc + pești” mai dă și un banc cu pești, ca să râdem.

Cu BERT, Google ar trebui să înțeleagă din ce în ce mai bine legăturile dintre cuvinte. Putem observa cum doar un mic cuvânt de legătură poate schimba complet sensul unei căutări. Nu mai spun de diacritice (paturi / pături).

Cu alte cuvinte, în mare parte, în trecut, Google se uita și lega separat fiecare cuvânt din fraza căutată cu un cuvânt potrivit sau similar din conținutului unui rezultat.

Acum, Google se va uita la fiecare cuvânt în relație cu toate celelalte cuvinte pentru a înțelege mai bine contextul din spatele unei căutări și îl va lega în aceeași manieră de conținutul website-urilor.

Cum spuneam, exemplul de mai sus nu este cel mai bun. Pentru niște exemple concrete de la Google, mergi aici. Dar, ce este clar e faptul că Google face eforturi pentru a rezolva aceste probleme.

B.E.R.T. Follow-up WorldWide (Decembrie)

Acest Follow-up este cu atât mai important deoarece ne privește direct pe noi, românii.

Pe 9 Decembrie Google a anunțat că actualizarea BERT se extinde și că va fi lansată pentru peste 70 de limbi, printre care și limba română.

BERT Update Romania

Poți optimiza pentru BERT?

Probabil că da… dar utilizând o altă rețea neurală / algoritm.

Așadar, în caz că nu ai un supercomputer conectat la cloud în loc de creier… cel mai bine este să scrii ca pentru oameni.

Încearcă să identifici bine intenția utilizatorului pe căutarea specifică pentru care vrei să te poziționezi și să potrivești cât mai bine răspunsul / rezultatul tău pentru a satisface acea intenție.

 

Pe ce ne axăm în 2020?

Pentru a avea o strategie SEO eficientă în 2020 axează-te pe următoarele lucruri:

Mobile First Indexing: Cum spuneam, indexarea prioritară pentru dispozitive mobile poate face ca website-ul tău să ia un impact negativ masiv dacă acesta nu este bine optimizat pentru mobil.

Asigură-te că website-ul tău are o variantă mobilă ușor de navigat sau un design responsive.

Viteza de încărcare a website-ului: Tot în relație cu experiența pe mobil… fă ca website-ul tău să fie cât mai rapid.

Trăim într-o lume aglomerată iar oamenii nu mai au răbdare. Pe mobil, lucrurile deja se încarcă ceva mai greu (poate 5G va schimba situația), așa că este esențial să ai un website rapid.

Nu te gândi prea mult la scoruri PageSpeed și alte lucruri similare. Desigur, sunt un indicator bun dar, scopul este încărcarea rapidă în secunde.

Branding: Creșterea brand-ului tău ca întreg poate fi benefică pentru SEO. Îți crește autoritatea și asta aduce poziții mai bune.

Gary Illyes a spus într-un keynote la BrightonSEO că nu doar link-urile contează, ci și mențiunile brand-ului tău pe Social Media sau, în general, pe internet.

Conținut:  În România, încă prea puțină lume livrează conținut de calitate utilizatorilor. Paginile de eCommerce au descrieri slabe și nu conving cumpărătorii. Sunt toate copiate.

O altă strategie bună poate fi un blog. Te va ajuta să faci și interlinking pentru a scoate mai bine în evidență paginile de categorii importante.

Nu uita de BERT și de intenția utilizatorului. Dacă un utilizator vrea bancuri cu pești, nu îi arăta poze cu pești 🙂

Conversie: Prea multă lume acordă prea multă atenție tehnicilor SEO noi, a secretelor și a scurtăturilor și prea puțină lume se axează pe ceea ce chiar contează. Și anume vânzările.

Dacă stai să te gândești bine, merită să ai un conținut mai amplu. “Pe fiecare produs?” Da. Pe fiecare produs. De ce? Pentru că acela este pitch-ul tău. Cu el vinzi produsul.

Concluzie

SEO devine tot mai complicat iar Google din ce în ce mai greu de păcălit. Viitorul BlackHat SEO-ului sunt alte computere… alte inteligențe artificiale. O bătălie unde oamenii nu au loc.

Așa că… hai să îl facem mai ușor. Hai să ne axăm pe ceea ce numai noi putem face, cel puțin la momentul de față, și să creăm în 2020 conținut și website-uri pentru oameni.

Dacă ai nevoie de o strategie SEO excelentă pentru magazinul tău online în 2020, nu ezita să contactezi echipa Target Web.

Photo of author
Adrian Cojocariu
Adrian Cojocariu este pasionat de optimizarea pentru motoarele de cautare de aproape 5 ani. In prezent este un mandru membru al echipei cognitiveSEO si scrie articole pe blogurile TargetWeb si SEOproject. Este pasionat de gaming și arte marțiale și este de asemenea un foarte bun pianist.
Cornelia Nastase
Cornelia Nastase
2024-04-23
Recomand cu incredere atat Agentia Target Web cat si cursurile sustinute de Iulian! Sunt foarte multumita de serviciile oferite. Iulian este un profesionist si un model demn de urmat! Multumesc!
Matei Fuioaga
Matei Fuioaga
2024-04-22
Felicitări pentru munca depusă 🙏
Olteanu Carmen
Olteanu Carmen
2024-03-14
A fost o onoare sa particip la cursul SEO Mastery, un program care promite initierea in SEO de la zero. Cursul este exceptional, bine structurat in module logice, procesul de invatare fluid si inteles chiar si pentru cineva fara experienta anterioara in SEO. Ce mi-a placut in mod special, este faptul ca orice intrebare si-a gasit răspunsul; Iulian este o veritabila enciclopedie de SEO, cu o mare disponibilitate de a clarifica orice nelamurire iar modulele sunt concepute intr-un stil dinamic, interactiv, astfel incat sa te tina angajat si interesat. In concluzie, daca esti in cautarea unui program care sa te ia de la zero la expert,cu un trainer care este cu adevarat pasionat de SEO si dedicat succesului tau, atunci “SEO Mastery” este pentru tine. Recomand cu caldura!
Igor Mocanu
Igor Mocanu
2024-03-13
Am parcurs și însușit cu o enormă placere cursul Nr. 1 În Google Maps și SEO Mastery prezentate de Iulian Ghisoiu, fondator Target Web. O mare de informații utile și bine structurate. Nici-o întrebare nu a rămas fără răspuns. Până la cursul SEO Mastery, practic nu-mi era cunoscută noțiunea de SEO si nu aveam idee ce este interiorul unui site. La finalul cursului SEO Mastery m-am ales cu strategii, tehnici bine fundamentate și testate. Am înțeles ca Optimizarea SEO al site-ului de fapt este dezvoltarea businessului prin prisma creării unui conținut valoros ce reflectă în mod natural produsul. Multumesc Target Web! Mulțumesc Iulian Ghisoiu!
Emanuel Modoran
Emanuel Modoran
2024-03-12
Recomand cu caldura SEO Mastery cu Iulian Ghisoiu. Am invatat SEO de la 0 in doar cateva luni de curs. SEO Mastery este un curs practic, nu doar teorie.
Laurentia Grigore
Laurentia Grigore
2024-01-30
Am inceput cursul Seo Mastery organizat de Target Web - Agentie SEO, este cel mai util curs la care am participat pana acum, structura cursului este extraordinara, am primit o multime de informatii valoroase si ajutor pentru a le pune in practica. La inceputul cursului site-ul meu era pe pozitia 74 in Google, acum la mijlocul cursului, desi nu am avut timp sa pun in practica toate informatiile primite, site-ul meu a ajuns pe pozitia 43. Recomand cu drag tuturor celor care doresc sa invete cum sa isi optimizeze singuri site-ul sau sa inceapa o cariera in SEO, cu siguranta aceste informatii le vor fi mai mult decat suficiente. Multumesc Target Web si Iulian Ghisoiu!
Victor Pandele
Victor Pandele
2023-12-31
Am invatat foarte multe despre SEO de la Iulian Ghisoiu fondatorul companiei Target Web. pentru mine a fost o experienta excelenta. Recomand!
Tasso 7
Tasso 7
2023-12-26
Among best of general merchandise shops.
Marius Filipescu
Marius Filipescu
2023-12-20
Experiență excelentă cu Target Web ! Colaborarea cu echipa lor a fost pur și simplu remarcabilă. Au reușit să îmbunătățească semnificativ vizibilitatea site-ului meu în motoarele de căutare și să aducă traficul la cote impresionante. Echipa lor de specialiști SEO demonstrează un nivel înalt de expertiză și dedicare. Comunicarea eficientă și rapoartele transparente m-au ținut mereu la curent cu progresul campaniei. Sunt recunoscător pentru rezultatele lor remarcabile și pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Recomand cu încredere Target Web tuturor celor care caută o agenție SEO de încredere și performantă. Este cu adevărat o alegere inspirată!

Abonare la newsletter

Poți fi primul care află informații SEO utile și de actualitate. Abonează-te la newsletter-ul nostru folosind formularul de mai jos.