Sunt Iulian Ghisoiu iar eu sunt gazda voastra la Atelierul de SEO. Cochetez cu SEO din 2004 iar din 2006 prestez acest serviciu sub umbrela TargetWeb, agentia SEO pe care o conduc. In tot acest timp, am ajutat si ajutam foarte multi clienti sa obtina trafic organic foarte targetat si o facem in continuare cu multa pasiune, dedicare si responsabilitate fata de bugetele clientilor nostri. Ca atare, am mentinut in primele rezultate din Google site-urile lor si majoritatea dintre ei au ramas partenerii nostri si le multumim.
Pentru ca am avut o discutie pe Facebook cu Ionut din Bucuresti in care am fost intrebat care este rolul unui specialist SEO, m-am gandit ca ar fi foarte util ca toata lumea sa afle aceste informatii.
Multi oameni au impresia ca un specialist SEO sau o agentie SEO se ocupa de un fel de voodoo, pentru ca site-urile sa urce in Google. Well, nu este chiar asa, iar site-urile care urca in primele rezultate ajung acolo in urma efort destul de mare si de complex. Adevarul este ca in multe agentii SEO bune chiar se lucreaza si specialistii SEO chiar isi dedica foarte mult timp pentru ca site-urile clientilor lor sa beneficieze de noi oportunitati, de pozitii mai bune, si de o vizibilitate mai buna in general.
Practic, un specialist SEO ar trebui sa :
– foloseasca toate strategiile pe care le cunoaste pentru a creste traficul organic pe site
– sa aplice toate cunostintele pe care le are pentru a optimiza site-ul on-page si off-page intr-un mod corect
– sa se asigure ca tehnicile pe care le aplica sunt etice si generatoare de beneficii pozitive in timp.
– sa se asigure ca link-urile spre site sunt in acord cu cerintele Google, deci practic sa stea in permanenta cu ochii in tool-urile de monitorizare precum Magestic SEO, Congnitive SEO, Google Search Console, Google Analytics, Moz, etc
– sa monitorizeze performantele si sa faca pasii necesari pentru cresterea pozitiilor si implicit pentru imbunatatirea traficului
– sa rezolve probleme cum ar fi erorile 404, pagini cu continut duplicat, probleme legate de sitempap
– sa fie la curent cu toate schimbarile de algoritm Google
– sa le explice clientilor inca de la demarare despre actiunile pe care le va intreprinde
– sa ofere periodic rapoarte prin care sa explice care sunt actiunile pe care le-a intreprins.
– sa isi ajute clientii in diferite campanii care pot influenta vizibilitatea in Google, cum ar fi realizarea de continut sau transmiterea de comunicate de presa. Spre exemplu, noi transmitem comunicate de presa pentru clientii nostri fara costuri suplimentare si ne ocupam de relatia cu sute de bloggeri si jurnalisti, fara alte costuri suplimentare.
Ce trebuie sa mai faca un specialist SEO ?
– sa foloseasca cat mai multe canale pentru a creste brand awareness-ul
– sa ofere rapoarte de pozitionare usor de inteles, de preferinta care se actualizeaza zilnic, pentru ca toti clientii sa inteleaga ce se intampla cu evolutia site-urilor lor in Google
– sa ofere rapoarte din care clientii pot monitoriza evolutia din punct de vedere al autoritatii in social media. De cele mai multe ori este usor de inteles ca ca un business care nu isi creste numarul de voturi sociale, nu prea merge in directia buna iar o astfel de monitorizare te poate ajuta.
Dar cel mai important lucru pe care un specialist sau o agentie SEO trebuie sa il faca este sa aduca trafic care sa genereze comenzi.
Si ca sa spun ce nu ar trebui sa faca un specialist SEO, cred ca ar trebui sa eviti specialistii SEO sau agentiile care nu au un portofoliu verificabil de clienti, care nu au trecut prin update-uri majore ale Google si care nu stiu care este rolul acestor update-uri. In plus, cred ca ar trebui sa eviti agentiile in care se fac de toate, pentru ca acelea sunt de obicei agentii au cativa oameni intr-un departament de development, alti cativa oameni in alt departament de design, alti cativa se ocupa de affiliate marketing, alti cativa oameni intr-un departament de social media, alti cativa in multe alte departament, iar ideea este ca daca nu este o agentie care sa faca doar SEO va fi mai greu sa aiba know-how-ul si experienta unei agentii care doar cu SEO se ocupa.
Sper ca te-au ajutat informatiile, te salut.