0745.63.65.76
office@targetweb.ro

Care este pretul CORECT al serviciilor SEO?

calendar2

Tu te-ai intrebat vreodata care sunt criteriile in functie de care realizeaza o agentie SEO pretul pentru o campanie SEO ? Acest video te va lamuri care sunt costurile vizibile si ascunse ale unui serviciu SEO.

Sunt Iulian Ghisoiu, si esti la Atelierul de SEO, asa ca daca vrei sa aflii primul noi strategii, tehnici si secrete SEO, aboneaza-te la newsletter, la pagina noastra de Facebook, dar si la canalul nostru de Youtube.

Este evident ca daca vrei sa obtii un trafic mai numeros si sa ajungi la clienti noi ai nevoie de servicii SEO. Si-atunci esti in impostaza de a alege o agentie sau un specialist SEO, asa ca in acest video mi-am propus sa dezbat acest subiect.

Pentru inceput, trebuie sa intelegem care sunt principalele tipurile de abordari pe care agentiile SEO sau specialistii SEO le pot propune. Noi am identificat 3 abordari importante, acestea fiind: plata pe ora, pachetele SEO, sau plata lunara. Hai sa despicam firul in 4 la fiecare dintre acestea.

1. Plata pe ora. De obicei acest tip de colaborare este cel pe care freelancerii il ofera, si sunt cazuri in care unii clienti au nevoie strict de cateva ore de consultanta sau de servicii pentru diferite task-uri SEO. Pretul pentru acest tip de colaborare depinde de fiecare freelancer in parte, de experienta acestuia si de dificultatea task-urilor solicitate de clienti.

2. Pachete SEO one-time, in care primesti un anumit numar de servicii. Este posibil ca aceasta modalitate de colaborare sa functioneze si sa se potriveasca pentru unii clienti. Am observat ca in general acest tip de pricing este propus de agentiile sau de specialistii SEO care sunt la inceput de drum. Colaborarea sub aceasta forma are unele lacune, respectiv una dintre acestea este ca in acest tip de colaborare este foarte greu sa corelezi actiunile cu rezultatele, dupa cum probabil stii efectele unui serviciu SEO nu sunt instante. Serviciul acesta one-time totusi poate avea unele rezultate dar nu pe termen lung, si discutam de site-urile mai micute sau care activeaza pe plan local, cum ar fi de exemplu un restaurant dintr-o localitate mai mica care are ca singur scop pozitionarea cat mai buna in motoarele de cautare atunci cand se cauta un singur cuvant cheie, sa spunem restaurant + numele localitatii. Daca discutam de promovarea la nivel national sau unde concurenta este medie sau mare, acest tip de colaborare nu va functiona. Aceasta modalitate de colaborare este din ce in ce mai putin folosita.

2, Cele mai multe agentii SEO insa ofera un tip de serviciu bazat pe o plata recurenta, cum ar fi spre exemplu plata lunara, trimestriala, semestriala anuala, etc. In acest tip de colaborare, agentia de obicei propune o colaborare pe o perioada de timp mai mare, iar pretul poate depinde de mai multi factori precum: stadiul actual SEO, obiective, urgenta, platforma folosita, numarul de servicii necesare, plus multe altele. Spre exemplu, pretul unui serviciu SEO pentru un business local este mai mic decat pentru un business ecommerce. Daca discutam de magazine online, agentii de turism, agentii imobiliare, site-uri de anunturi sau alte tipuri de site-uri cu continut dinamic, te poti astepta ca pretul sa creasca direct proportional cu numarul de pagini pe care site-ul respectiv le are, sau in functie de concurenta, platforma si complexitatea rezultatelor dorite. Acest tip de colaborare bazat pe plata lunara are cateva avantaje, unul dintre acestea fiind faptul ca te poti opri oricand consideri ca rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor. Depinde cum faci contractul ( nu stii de la mine ) .

Referitor la preturi, este destul de greu de dat cifre exacte, pentru ca preturile depind asa cum am spus mai devreme de anumiti factori. Totusi, acestea pot pleca de la un pret de 400-500 de euro lunar daca discutam de afaceri mai mici si obiective locale, pana la cateva mii de euro lunar daca discutam de business-uri ecommerce si de o competitie mare.

La ce ar trebui sa fi atent cand alegi o astfel de colaborare cu plata lunara?

– stabileste obiective si verifica ce servicii primesti in fiecare luna. Serviciile primite lunar ar trebui sa acopere 4 arii importante: 1. optimizarea din punct de vedere tehnic, 2. optimizarea din punct de vedere al continutului. 3. promovarea si cresterea autoritatii site-ului, unde este nevoie de o expertiza corecta mai ales in intelegerea tipurilor de penalizari Google. O agentie care se ocupa cu SEO doar din 2013-2014 si nu stie ce inseamna un update Google Penguin, s-ar putea sa aiba o strategie SEO incorecta in obtinerea de link-uri. Trebuie sa fi atent la acest lucru. Si in sfarsit 4. monitorizare si raportare. Insa toate aceste 4 arii pe care ar trebui sa le acopere agentia trebuie sa duca spre un rezultat final: cresterea numarului de conversii, cresterea ratei de conversie, cresterea popularitatii si notorietatii site-ului si cresterea traficului organic.

La ce ar trebui sa mai fii atent?
– verifica-le clientii, contacteaza-i ca sa aflii cat de multumiti sunt de serviciile primite.
– verifica pozitiile clientilor lor, vezi ce performante SEO au obtinut
– verifica pozitiile pe care le detine in Google agentia sau specialistul SEO. Daca au reusit pentru ei, vor reusi si pentru voi. Deci, poti cauta pe Google cuvinte specifice precum optimizare site, sau specialist SEO, sau agentie SEO ecommerce daca asta te intereseaza, si vezi pe ce pozitie se claseaza site-ul lor.
– verifica daca agentia are multe procese cu clientii, daca are atunci ar trebui sa-ti pui un semn de intrebare pentru ca s-ar putea ca agentia SEO sa aiba probleme in a livra rezultate, sau poate au impus clauze abuzive clientilor, cine stie. Poti verifica daca au procese pe diferite site-uri care ofera analize financiare despre anumite companii.

Acum ca ai toate aceste informatii despre pretul corect al serviciilor de optimizare SEO, depinde doar de tine. Alege pretul corect.

Ne vedem in top!

Photo of author
Iulian Ghisoiu
Iulian Ghișoiu are o experiență de peste 18 ani în servicii SEO, fiind unul dintre pionierii acestui serviciu de marketing online in Romania. Este managerul Target Web. Iulian este formator, speaker, expert SEO si trainer al cursului SEO Mastery.

Abonare la newsletter

Poți fi primul care află informații SEO utile și de actualitate. Abonează-te la newsletter-ul nostru folosind formularul de mai jos.