0745.63.65.76
office@targetweb.ro

Specialist SEO – Ce este, Ce face și Cât câștigă un expert SEO

calendar2
image

Trăim într-o eră digitală, în care un volum mare de vizualizări este crucial în orice afacere online (și nu numai). Un procent de 68% din experiențele online încep cu un motor de căutare. Rezultatul de pe prima poziție din clasamentul Google are de 10 ori mai multe șanse de a primi un click în comparație cu rezultatul nr. 10. În acest context, SEO devine elementul principal care te poate ajuta să atragi atenția de care ai nevoie pentru a avea succes.SEO nu este doar un canal de marketing izolat, ci este baza pe care se construiesc toate celelalte strategii ale marketingului digital. De ce? Un bun content writer sau copywriter are nevoie de cuvinte cheie relevante pentru a produce conținut pentru publicul țintă și trebuie să înțeleagă ce tip de conținut poate crește vizibilitatea online. În mod similar, specialiștii de social media au nevoie de strategii SEO pentru a crea o strategie de social media puternică, altfel impactul postărilor nu poate fi unul semnificativ. Chiar și specialiștii în publicitate plătită depind de datele și direcțiile oferite de SEO, fie că e vorba de cuvinte cheie sau structură paginilor de destinație. Așadar, nici o strategie de marketing nu poate fi funcțională fără SEO. SEO reprezintă un proces continuu de testare, analiză și optimizare a unui site pentru motoarele de căutare pentru a apărea cât mai sus pe paginile de rezultate.

Ce este un specialist SEO?

Un specialist SEO este un profesionist în marketing digital care se asigură de bună funcționare a acestor demersuri: că site-ul ajunge în topul rezultatelor căutărilor (75% dintre utilizatori nu trec niciodată de prima pagină a rezultatelor căutării) și că utilizatorii au o experiență pozitivă pe site, crescând astfel traficul și volumul de clienți potențiali. 

Cu alte cuvinte, un specialist SEO este expert în cercetarea cuvintelor cheie, în utilizarea instrumentelor SEO (Google Analytics) și în creșterea vizibilității online a unei afaceri. Scopul principal al unui specialist SEO rămâne creșterea vânzărilor prin implementarea celor mai bune practici.

Ce face un specialist SEO?

Un specialist SEO are 3 tipuri de responsabilități în activitatea sa:

Prima categorie reprezintă sarcinile de la nivel tehnic, adică toate activitățile care nu țin de conținutul de pe site, ci de structura de backend și de fundația site-ului. Sarcinile tehnice încep cu o analiză aprofundată a site-ului pentru a descoperi aspectele care necesită îmbunătățiri dar și oportunitățile de optimizare. Acestea pot ține de viteza de încărcare a site-ului, indexarea paginilor acestuia, compatibilitatea cu dispozitivele mobile și arhitectura site-ului. Această categorie de sarcini contribuie în mod deosebit la experiența utilizatorului pe site și au ca scop determinarea acestuia să petreacă cât mai mult timp pe site (reducerea bounce rate), cu scopul de a efectua o conversie.

A doua categorie este reprezentată de optimizarea SEO on-page, adică tot ce ține de conținutul site-ului. Acest demers ajută motoarele de căutare să înțeleagă subiectul site-ului și să îl considere o resursă valoroasă. Elementele SEO importante din această categorie sunt cuvintele cheie, meta etichete, link-urile interne și alte strategii care ajută la creșterea traficului pe motoarele de căutare.

Ultima, dar nu cea din urmă este optimizarea SEO off-page. Această reprezintă crearea unei rețele puternice de backlink-uri între site-ul tău și alte site-uri cu autoritate mare din domeniu. Scopul este construirea unei reputații online care să demonstreze că ești o sursă de încredere, lucru care determină algoritmii Google să te claseze tot mai sus în rezultatele căutărilor.

specialist SEO 2

Ce alte calități recomandă un specialist SEO bun?

Pe lângă toate abilitățile de ordin tehnic, un specialist SEO bun trebuie să fie convingător atât pentru algoritmii Google, cât și pentru utilizatori umani. Pentru a reuși cu adevărat într-o astfel de poziție, trebuie să fii o persoană care înțelege la nivel profund marketingul digital. De la psihologia comportamentelor consumatorilor și identificarea preferințelor publicului țintă, până la aspecte de social media, design și software.

Specialistul SEO este o persoană care are o perspectivă largă de gândire, capabil să îmbine creativitatea cu abilitățile tehnice. Trebuie să fie o persoană curioasă și mereu informată cu privire la schimbările și actualizările care au loc frecvent în domeniu și să aibă capacitatea de a anticipa tendințe viitoare. Algoritmii Google se schimbă foarte des, fără a avertiza înainte și fără a oferi explicații. De aceea, un bun specialist SEO trebuie să accepte aceste provocări cu entuziasm și curiozitate.

Un specialist SEO trebuie să aibă abilități excelente de comunicare și spirit de colaborare, deoarece el va trebui să lucreze împreună cu toate departamentele unei afaceri: vânzări, dezvoltare web, marketing și chiar servicii pentru clienți. El va trebui să explice pe înțelesul tuturor ce modificări trebuie aduse site-ului sau cum trebuie adaptate diverse procese pentru a stimula factorii SEO și a crește traficul și conversiile.

Este căutat specialistul SEO?

Răspunsul este că DA. Graficul de mai jos arată care volumul de căutare al expresiei specialist SEO:

evolutie volum de cautare pentru epresia specialist seo

Cum îți dai seama că acest job este pentru tine?

Cel mai evident semn că trebuie să urmezi o carieră în SEO este acela că te pricepi la cuvinte: știi exact ce conținut răspunde intențiilor și nevoilor utilizatorilor. Îți place să te pui în locul potențialilor clienți și să încerci să descoperi ce gândesc atunci când caută produse sau servicii pe motoarele de căutare. SEO ține foarte mult și de estetica site-ului și cum poate deveni acesta mai prietenos cu utilizatorii. Astfel, dacă pe lângă cuvinte și conținut scris, te pasionează și designul grafic al unui site, atunci precis această carieră este pentru tine.

Îți place să te auto-educi constant și să fii mereu un om informat și la pas cu noile tendințe din industrie. Un specialist SEO trebuie să fie mereu pe fază pentru a observa orice schimbare neanunțată apare. Așadar dacă ești genul de persoană care resimte conceptul de fear-of-missing-out (FOMO), acest job este pentru tine.

Cauți un domeniu stabil și un job sigur pentru tine. SEO nu e un domeniu trecător, ci un element fundamental al tuturor strategiilor de marketing. Conform unui sondaj realizat de Sagefrog (o agenție de marketing B2B de top din Statele Unite), SEO este cea mai utilizată strategie de marketing în rândul afacerilor B2B, cu 49% dintre respondenți afirmând că utilizează această tactică. Același sondaj a arătat că afacerile B2B alocă 15% din totalul cheltuielilor de marketing strategiilor SEO. Așadar, atâta timp cât motoarele de căutare (Google, Bing) vor continua să existe, joburile în SEO se vor bucura în continuare succes.

În orice caz, competențele SEO sunt ușor transferabile, astfel încât orice s-ar întâmplă cu această industrie în viitor, vei rămâne în continuare un candidat valoros și atractiv pentru diverse industrii (comunicare, jurnalism, IT, etc).

Care sunt oportunitățile unui specialist SEO?

CARIERĂ AFACERIALTE VARIANTE
Specialist SEO într-o agenție

– Lansare agenție SEO 
– Creare cursuri SEO online
– Freelancer SEO
– Subcontractare servicii ale unei agenții 
– Autor de materiale SEO
– Analist SEO
– Trainer 

Cum ajungi specialist SEO?

În timp ce universitățile nu oferă programe speciale care să predea SEO, ci mai degrabă este integrat ca element din marketingul digital, există numeroase cursuri de perfecționare în acest domeniu care pot forma și instrui un specialist SEO de succes. Mulți specialiști SEO vin din domenii conexe (marketing de conținut, programare, comunicare, vânzări, etc). Dacă îți dorești să devii un expert în această industrie, tot ce trebuie să faci este să investești în educația ta în această direcție.

Există numeroase resurse gratuite pe internet cu ajutorul cărora te poți informa temeinic pentru a construi o bază solidă. Dincolo de acestea, poți găsi cursuri SEO și pe platforme destinate învățării: Coursera sau Udemy. Acestea au o varietate de cursuri atât pentru începători, cât și pentru specialiști SEO mai avansați.

În România, cel mai popular curs SEO este SEO Mastery, care oferă învățare accelerată a tuturor conceptelor SEO. Cu cele mai noi informații despre ultimele actualizări, chiar din 2025 și abordări cu aplicabilitate imediată (nu doar strategii teoretice), acest curs oferă atât suport direct din partea experților care te vor ghida pas cu pas către atragerea clienților ca și freelancer, cât și acces la o rețea de potențiali colaboratori. Acest curs este ideal nu doar pentru cei care doresc să devină experți SEO, dar și pentru antreprenori care doresc să atingă succesul propriei afaceri.

Pentru cei care sunt interesati de un job, acestea sunt joburile pe care le puteti accesa ca si specialisti SEO. Sunt denumirile de job cele mai cautate pe piata muncii, sortate dupa volum:

AGV vUdVY0UUkpjvz6xOmBBU qv0eDZDX25jrjt49qp3CgCc51Z uVtkgw2W7SpFzF M5jC

Cât câștigă un expert SEO?

În funcție de nivelul de experiență, salariul unui specialist SEO se poate situa între 1000 și 4500 euro lunar. În calitate de freelancer, veniturile cresc, întrucât și numărul de clienți poate crește (tarifele pentru clienți individuali pot varia între 500 – 1.500 euro lunar, în funcție de complexitatea proiectului și nivelul de expertiză oferit). Pentru a-ți maximiza veniturile tot ce trebuie să faci este să oferi servicii excelente, să livrezi rezultate clare, măsurabile, diverse și să îți diversifici serviciile pentru clienții tăi.

Odată ce ai o reputație online ca specialist SEO bun, un portofoliu solid care îți demonstrează expertiza și un număr mare de recenzii pozitive, trebuie să te diferențiezi în acest mediu competitiv. Poți crea pachete de servicii care să încurajeze colaborarea pe termen lung, care să includă nu doar optimizare SEO, ci și strategii de content marketing sau chiar consultanță pentru campaniile de pay-per-click. Astfel de soluții integrate, pot atrage un număr mare de clienți.

În timp, scalarea afacerii și construirea unei echipe complete, poate crește și mai mult veniturile. Mulți experți SEO aleg să delege anumite sarcini pentru a se concentra pe strategia de ansamblu, optimizând astfel modelul de afaceri.

In US, salariul unui SEO Manager variaza intre 55000 si 109.000 dolari anual.

image 2

Dacă vrei să te angajezi în România, poti căuta pe Google: expert SEO job:

image 3

Ce instrumente trebuie să cunoască un specialist SEO?

Pentru un expert în acest domeniu, stăpânirea instrumentelor SEO este fundamentul carierei. Aceste instrumente nu sunt doar auxiliare, ci sunt componente importante care conduc întreaga strategie SEO. Fără ele nu ar fi posibilă cercetarea cuvintelor cheie, analiza backlink-urilor, optimizarea conținutului și analiza concurenței. Toate aceste instrumente care ajută un specialist SEO să își ducă sarcinile la îndeplinire îi ajută să ia decizii informate și aliniate cu strategia generală de marketing.

  • Google Analytics: instrumentul principal pentru SEO, oferă informații detaliate despre traficul pe site, comportamentul utilizatorilor și metricile de conversie. În această aplicație poți vedea sursa traficului, poți analiza comportamentul utilizatorilor (ce pagini vizitează, ce durata au sesiunile lor și rata de bounce), ce conversii au avut loc și ai acces la datele demografice ale utilizatorilor.
  • Ahrefs: servește la analiza backlink-urilor, cercetarea cuvintelor cheie și planificarea conținutului. Principalele funcționalități din această aplicație sunt paginile de:
    • Site Explorer: analiza profilului de backlink-uri al unui domeniu
    • Keywords Explorer: cercetarea cuvintelor cheie cu volum de căutare și dificultate
    • Content Explorer: descoperirea conținutului performant din domeniul tău.
  • Moz: urmărește eficient metricile site-urilor (cum ar fi indicele de autoritate al domeniului și cel de autoritate al paginii) și ajută la strategiile de linking intern. Varianta PRO a acestei aplicații are funcționalități premium precum: evaluarea optimizării paginilor individuale și analiza backlink-urilor și a oportunităților de link-uri. În plus, poate fi instalată și la extensie unde poate oferi informații în timp real despre fiecare site vizitat.
  • SEMrush este un instrument SEO popular care oferă o imagine panoramică asupra performanței unui site, funcționând ca o platformă „all-in-one”. Cu ajutorul acestei aplicații, poți face tot ce ține de SEO: să analizezi de unde primești trafic organic (atât tu, cât și concurenții tăi), să urmărești poziționarea cuvintelor cheie, să identifici noi oportunități, să realizezi audituri și să monitorizezi backlink-urile primite.
  • Google Search Console afișează numărul de click-uri, impresii și CTR, identifică problemele de indexare și alte probleme tehnice și are mai multe funcții prin care furnizează direct date de la motorul de căutare.
  • Screaming Frog identifică toate erorile tehnice ale unui site prin parcurgerea tuturor paginilor. Detectează și probleme de redirecționare, broken links și analizează conținutul meta tag-urilor.
  • Asistenții AI (precum ChatGPT sau Claude AI) ajută la generarea de conținut, dar pot fi folosiți și ca asistenți personali cărora le poate fi pusă orice fel de întrebare (mai ales de ordin tehnic) despre SEO. Ei pot raționa idei creative, pot analiza conținut, pot sugera recomandări și oferi îndrumări și sprijin în orice demers de marketing.

Iată un grafic realizat de către Backlinko:

tools that employers want seo hires to use 1440x1185 1

Ce provocări întâmpină un specialist SEO?

Orice expert se confruntă uneori cu anumite provocări în cariera lui. Pe măsură ce tehnologia evoluează accelerat, consumatorii își schimbă comportamentele online. SEO nu mai este de mult timp doar despre cuvinte cheie și un volum mare de backlink-uri. Un specialist SEO bun trebuie să ia în vedere intenția utilizatorilor, experiența lor pe site și să fie receptiv la toate schimbările de algoritm.

Actualizările algoritmului Google sunt cea mai mare provocare întâmpinată de un specialist SEO. În trecut, acestea au prioritizat site-uri cu o infrastructură prietenoasă cu dispozitivele mobile și au penalizat site-uri cu un volum mare de backlink-uri necalitative. Într-o clipă, un astfel de algoritm poate modifica semnificativ clasamentul rezultatelor căutărilor pe motoarele de căutare, afectând instant și traficul primit pe site. De exemplu, actualizarea principală din martie 2024 a redus conținutul de calitate scăzută din rezultatele căutării cu 45%, ceea ce a cauzat pierderea peste noapte a până la 90% din traficul unor site-uri.

Un sentiment dificil pe care îl simt toți specialiștii SEO la un moment dat este progresul prea lent. În comparație cu campaniile pay-per-click, SEO nu oferă rezultate imediate. Este nevoie de timp, răbdare și optimizare constantă pentru a observa progrese notabile, iar acestea pot fi obținute în ani. Toate activitățile SEO trebuie aliniate strategic pentru a lucra împreună pentru succesul site-ului: audituri tehnice, optimizare on-page, optimizare off-page. Iar aceste lucruri sunt uneori afectate de actualizări neașteptate ale algoritmilor sau alți factori externi incontrolabili (concurenți, evenimente neprevăzute).

AGV vUf7WZj8DX4R OuKO4u oOx5nbfS6TmpR7aEVuLDN55TyvGyd8RqizRTUaxGLVg4CSebyKsalYUhvsNv5T38x 9KvtkytXpmSfQFYG3fcoFUxx2F6Tg1f ASg o6bdr0aENyMlZJwws2048

Inteligența artificială este o altă mare provocare pentru specialiștii SEO. Motoarele de căutare au integrat modele de inteligență artificială care pot interpreta contextul și pot identifica mai precis intenția utilizatorilor. Asta înseamnă că site-urile trebuie să producă tot mai mult conținut calitativ relevant pentru utilizatori. În plus, ascensiunea asistenților virtuali precum Siri și Alexa au încurajat folosirea căutărilor vocale. Acest lucru necesită implementarea unor strategii de optimizare la un limbaj conversațional, chiar colocvial, format în special din cuvinte cheie de tip long-tail.

O provocare ce nu poate fi controlată nicicum este concurența. Piața devine tot mai aglomerată , și tot mai multe site-uri se luptă pentru primele poziții în rezultatele căutărilor. În timp ce 94% dintre clicuri provin din rezultatele căutării organice, 75% dintre utilizatori nu trec niciodată de prima pagină a rezultatelor căutării, ceea ce evidențiază presiunea de a ne clasa pe un loc fruntaș. Fie că este vorba de competitori mici (start up-uri, afaceri locale) sau giganți digitali (eMAG, Altex, Amazon, etc), obținerea vizibilității și atragerea traficului devine din ce în ce mai grea. Pentru a produce rezultate bune, strategiile SEO necesită investiții tot mai mari, instrumente specializate, calitate și expertiză.

Nu în cele din urmă, provocările de ordin tehnic sunt la ordinea zilei. Fie că este vorba de canibalizarea cuvintelor cheie, conținutul duplicat, viteza de încărcare a site-ului, probleme de indexare sau alte probleme legate de structura site-ului pot încetini progresele SEO și pot afecta vizibilitatea organică. Toate aceste probleme sunt totuși facil de gestionat. Tot ce trebuie să faci este să realizezi audituri regulate, să implementezi strategii clare, să monitorizezi noile probleme pe măsură ce apar și să rămâi mereu la curent cu cele mai bune practici.

Cum influențează AI viitorul unei cariere în SEO?

Avem certitudinea că atâta timp cât există motoare de căutare (Google, Bing), industria SEO va continua să existe. Așadar, inteligența artificială nu va înlocui SEO niciodată, ci în contra, îl va face mai important. În timp ce inteligența artificială schimbă modul în care oamenii caută și în care sunt furnizate rezultatele, nevoia de SEO rămâne puternică. În ceea ce privește căutările, 84% din căutări sunt acum influențate de rezultatele generate de AI.

Deși era inteligenței artificiale este în plină ascensiune, adoptarea acesteia este mai scăzută în rândul Milenialilor comparativ cu Generația Z și Alpha. Generațiile tinere preferă să caute informații pe platforme dominate de AI, în timp ce Milenialii și Generația X rămân loiali motoarelor de căutare tradiționale. În funcție de tipul afacerii tale și de publicul tău țintă, strategia de marketing trebuie adaptată corespunzător.

SEO va fi influențat de AI prin adaptarea strategiilor la limbajul natural și la contextul căutărilor. Cu toate astea, multe sarcini din sfera SEO vor fi automatizate (căutarea cuvintelor cheie, generarea rapoartelor, optimizarea meta tag-urilor, segmentarea publicului țintă, etc), iar specialiștii în acest domeniul se vor orienta mai mult spre interpretarea strategică a datelor, decizii complexe și supervizarea proceselor automate realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. În viitor, toți specialiștii SEO vor trebui să înțeleagă principiile de e-learning și să se familiarizeze tot mai mult cu algoritmii AI.

AGV vUdtUIhdJ4OYpxL0qL1TPjCyJGX48xXVXh5k8vRUIWifEYbe08RN7gBVUJK1KP haL01Is0drnjpYjjEnGauvm BBc9bnKj7GwExfIC39aADW xMoFoZ3AvDi zeVyWPdrlv6QZPhUxdgeYWdNCP RJWDkG Mc3F=s2048?key=3jZH1sse5RK7qiFI1y 7qjb5

Ce tendințe SEO vor urma în anul 2025?

Vor crește în tendințe rezultatele generate de inteligența artificială (AI Overviews), ceea ce va determina motoarele de căutare să grupeze rezultatele în secțiuni clar delimitate de căutările locale, cumpărături, reclame plătite și rezultate organice. Rezumatele generate de inteligența artificială apar acum în 47% din rezultatele căutărilor Google, iar 58% din căutările informative declanșează aceste prezentări generale bazate pe inteligență artificială. Pentru specialiștii SEO asta va însemna optimizarea pentru „poziția zero” sau „featured snippets”, întrucât AI Overviews va analiza și va extrage conținut direct din paginile site-urilor (iar acest demers trebuie să fie cât mai facil posibil).

Se va pune tot mai multă importanță pentru „answer engines” (motoarele de răspuns), precum Perplexity și ChatGPT, care indică clar și sursa informației atunci când răspunde utilizatorului. Potrivit lui Brad Lightcap, directorul operațional al OpenAI, ChatGPT are în prezent 400 de milioane de utilizatori săptămânali. Perplexity a acumulat peste 15 milioane de utilizatori. Acest lucru va atrage restructurarea strategiei de conținut. Conținutul publicat pe site va trebui să fie cât mai concis și personalizat. Subiectele trebuie aprofundate, iar sursele de informare trebuie să fie transparente.

Căutările utilizatorilor vor combina text, imagini, conținut audio și conținut video, așadar optimizarea SEO pentru căutări vizuale și vocale va fi foarte importantă. La nivel global, 20,5% din populație utilizează căutarea vocală și peste 63% din traficul web provine de pe dispozitive mobile. Experiența utilizatorului va deveni un factor dominant de ranking, făcând primordial că arhitectura site-ului și navigabilitatea lui să funcționeze impecabil.

În concluzie, o carieră în domeniul SEO rămâne una dintre cele mai dinamice și provocatoare din peisajul digital actual. Într-o lume în care prezența online determină succesul oricărei afaceri, expertiza SEO este esențială și căutată pe piața muncii. Deși provocările nu lipsesc, adaptabilitatea face dintr-un specialist SEO unul de succes. Potențialele câștiguri, dar și satisfacția de a contribui la creșterea unei afaceri și depășirea concurenților, oferă oportunități valoroase celor pasionați de marketing digital.

Photo of author
Iulian Ghisoiu
Iulian Ghișoiu are o experiență de peste 18 ani în servicii SEO, fiind unul dintre pionierii acestui serviciu de marketing online in Romania. Este managerul Target Web. Iulian este formator, speaker, expert SEO si trainer al cursului SEO Mastery.

Abonare la newsletter

Poți fi primul care află informații SEO utile și de actualitate. Abonează-te la newsletter-ul nostru folosind formularul de mai jos.