0745.63.65.76
office@targetweb.ro

Ghid SEO pentru un site Joomla

calendar2

Daca ai ales sa folosesti Joomla pentru site-ul tau, ai facut o alegere desteapta. Joomla! este un CMS foarte bun, care prezinta destul de multe avantaje fata de WordPress sau Drupal. Fiecare dintre aceste platforme au diferite abordari atunci cand trebuiesc optimizate pentru motoarele de cautare, Joomla fiind diferit pentru ca nu intotdeauna necesita anumite extensii suplimentare. In ceea ce urmeaza voi prezenta cateva elemente foarte importante atunci cand se doreste optimizarea pentru motoarele de cautare a unui site Joomla.

1. Setari Globale

Pentru a avea acces la aceste setari, trebuie sa intrati la Configurari Generale ( System – Global Configuration in meniu)

Arata asa :

Aici activarea adreselor search engine friendly ( www.numesite.ro/adresa-prietenoasa-cu-motoarele-de-cautare/ ) se poate face activand primele 2 optiuni, ca in imaginea de mai sus. Add Suffix to Url inseamna ca veti adauga .html la sfarsitul adresei URL ( in acest caz adresa url va arata asa: www.numesite.ro/adresa-prietenoasa-cu-motoarele-de-cautare.html ).

Activarea acestor optiuni vor ajuta motoarele de cautare sa indexeze mult mai bine paginile site-ului tau, personal am testat si am observat ca o adresa url de forma www.numesite.ro/adresa-prietenoasa-cu-motoarele-de-cautare/ este pozitionata mult mai bine decat o adresa url de forma www.numesite.ro/index.php?option=com_content&Itemid=1 .

Ultima optiune aproape intotdeauna o activam, recomandam ca numele site-ului sa apara dupa titlul paginilor, astfel ca va rezulta ceva de genul :
<title>Aici apare titlul articolului – Nume Site</title>
2. Setari Metadata:

Se refera la metatag-urile description, keywords, robots, autor. In functie de versiunea de Joomla folosim optiunile SEO din administrator fara sa mai instalam altceva, dar sunt si cazuri in care este necesara instalarea diferitelor extensii cum ar fi Sh404SEF – se pot automatiza destul de mult setarile SEO, SEO Boss, SEF Advance sau ARTIO JoomSEF. Cele 4 sunt extensii comerciale, se plateste pentru a le putea folosi.

setari-seo-joomla

 

Recomandarea Target Web in cazul metadescription, este sa folositi descrieri cat mai atractive, pentru ca acestea vor aparea in motoarele de cautare si ii vor ajuta pe cei care realizeaza o cautare sa inteleaga mai bine ce contine site-ul. De asemenea trebuie sa stiti ca daca folositi
descrieri cat mai atractive o sa primiti mai multi vizitatori pe site, implicit sa aveti o rata de click mai mare in comparatie cu competitorii vostrii si aceasta poate sa duca la o pozitie mai buna in motoarele de cautare.

In cazul metakeywords se stie de multa vreme ca din cauza abuzurilor in folosirea acestui metatag el nu mai reprezinta un factor de pozitionare, dupa parerea mea doar stabileste topicul unei pagini. Depinde de fiecare webmaster daca vrea sa il foloseasca sau nu.

Aveti mare grija la metatag-ul robots. Primim multe intrebari din partea webmasterilor care au site-uri de mai multa vreme si acestea nu apar in Google sau alte motoare de cautare. La o verificare a site-urilor respective am observat ca din greseala robotii motoarelor de cautare sunt pur si simplu blocati sa intre pe site datorita metatag-ului : <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow” /> din sursa. Verificati ca nu cumva sa fi lasat activata optiunea NoIndex, Nofollow, aceasta inseamna ca nu veti permite motoarelor de cautare sa va indexeze site-ul.

3. Continut duplicat.

Se refera la texte identice in acelasi site sau in unele cazuri in site-uri diferite care pot crea probleme in pozitionare. Din aceasta cauza Google, Bing sau alte motoare de cautare recomanda continut unic in fiecare pagina. In acest sens recomandarile noastre sunt:

– folosirea redirectionarii 301 ( aveti aceasta optiune in extensia Sh404SEF sau puteti edita manual fisierul .htaccess din root)
– folosirea functiei canonical ( deasemenea aceasta optiune este prezenta in extensia Sh404SEF sau ARTIO JoomSEF )

Neimplementarea acestor reguli poate avea o contributie negativa in pozitionarea site-ului in motoarele de cautare.

Nu trebuie sa uitati nici de versiunea www vs non www, daca aveti aceasta problema o puteti rezolva folosind oricare din extensiile de mai sus sau manual prin adaugarea in fisierul .htaccess a urmatoarelor linii:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
4. Indexarea imaginilor :

Prima recomandare este de a sterge din fisierul robots.txt din directorul radacina urmatoarea linie:

Disallow: /images/

Pentru o indexare mai eficienta puteti folosi in cadrul editorului eticheta alt ( Alternate Text ) cat mai des atunci cand incarcati o imagine. Scrieti in cateva cuvinte ce reprezinta imaginea incarcata.

5. Viteza de incarcare a paginilor

Este extrem de important ca site-ul sa se incarce cat mai rapid. Din punct de vedere SEO veti avea de suferit daca pagina voastra se incarca foarte foarte greu. S-a demonstrat ca la fiecare secunda in plus pierdeti in jur de 7 % din conversii. Asteptarile si obiceiurile
utilizatorilor s-au schimbat, astfel incat 57 % din numarul total de utilizatori vor abandona un site in cazul in care viteza de incarcare a paginii este mai mare de 3 secunde. Datele se bazeaza pe un studiu al Strangeloop. Daca va intrebati ce se poate face, va sfatuiesc sa folositi urmatoarele functionalitati prin care puteti rezolva aceasta problema:

– In configurarile globale, activati compresia Gzip . Puteti regasi aceasta functionalitate la tab-ul Server

compresie-gzip-joomla-cms

 

– Folositi PageSpeed pentru Firebug pentru a analiza performanta site-ului, si imbunatatiti viteza de incarcare cat mai bine folosind aceasta extensie gratuita pentru Firefox si Chrome.

6. Varianta pentru telefoane mobile

Oferiti o experienta cat mai placuta utilizatorilor care navigheaza pe site-ul vostru folosind dispozitive mobile (smartphone-uri, tablete, etc ), prin oferirea unor variante optimizate pentru dispozitivele lor. Joomla 3.0 vine cu aceasta varianta optimizata default, celalte versiuni mai vechi necesita template-uri responsive design sau extensii cum ar fi Joomla Mobile. Daca va intrebati de ce sa optimizati un site pentru dispozitivele mobile mobile, trebuie sa stiti ca numarul utilizatorilor care folosesc smartphone-uri si tablete este in continua crestere. Suntem in punctul in care numarul de utilizatori care folosesc dispozitive mobile pe Internet este extrem de aproape de numarul celor care folosesc dispozitive desktop, rata de crestere a celor care folosesc dispozitive mobile fiind extrem de mare. Recomand atunci cand creati un site sa aveti in vedere template-urile responsive design, din ce am observat Google prefera mai mult responsive design decat varianta separata pentru telefoane mobile ( m.site.ro ) probabil din motive ce tin de continut duplicat. Pentru variantele de Joomla mai vechi ( 1.5.x sau 2.5.x ) aveti la indemana extensia Mobile Joomla! ( http://extensions.joomla.org/extensions/mobile/mobile-display/11722 )

Photo of author
Iulian Ghisoiu
Iulian Ghișoiu are o experiență de peste 18 ani în servicii SEO, fiind unul dintre pionierii acestui serviciu de marketing online in Romania. Este managerul Target Web. Iulian este formator, speaker, expert SEO si trainer al cursului SEO Mastery.
Cornelia Nastase
Cornelia Nastase
2024-04-23
Recomand cu incredere atat Agentia Target Web cat si cursurile sustinute de Iulian! Sunt foarte multumita de serviciile oferite. Iulian este un profesionist si un model demn de urmat! Multumesc!
Matei Fuioaga
Matei Fuioaga
2024-04-22
Felicitări pentru munca depusă 🙏
Olteanu Carmen
Olteanu Carmen
2024-03-14
A fost o onoare sa particip la cursul SEO Mastery, un program care promite initierea in SEO de la zero. Cursul este exceptional, bine structurat in module logice, procesul de invatare fluid si inteles chiar si pentru cineva fara experienta anterioara in SEO. Ce mi-a placut in mod special, este faptul ca orice intrebare si-a gasit răspunsul; Iulian este o veritabila enciclopedie de SEO, cu o mare disponibilitate de a clarifica orice nelamurire iar modulele sunt concepute intr-un stil dinamic, interactiv, astfel incat sa te tina angajat si interesat. In concluzie, daca esti in cautarea unui program care sa te ia de la zero la expert,cu un trainer care este cu adevarat pasionat de SEO si dedicat succesului tau, atunci “SEO Mastery” este pentru tine. Recomand cu caldura!
Igor Mocanu
Igor Mocanu
2024-03-13
Am parcurs și însușit cu o enormă placere cursul Nr. 1 În Google Maps și SEO Mastery prezentate de Iulian Ghisoiu, fondator Target Web. O mare de informații utile și bine structurate. Nici-o întrebare nu a rămas fără răspuns. Până la cursul SEO Mastery, practic nu-mi era cunoscută noțiunea de SEO si nu aveam idee ce este interiorul unui site. La finalul cursului SEO Mastery m-am ales cu strategii, tehnici bine fundamentate și testate. Am înțeles ca Optimizarea SEO al site-ului de fapt este dezvoltarea businessului prin prisma creării unui conținut valoros ce reflectă în mod natural produsul. Multumesc Target Web! Mulțumesc Iulian Ghisoiu!
Emanuel Modoran
Emanuel Modoran
2024-03-12
Recomand cu caldura SEO Mastery cu Iulian Ghisoiu. Am invatat SEO de la 0 in doar cateva luni de curs. SEO Mastery este un curs practic, nu doar teorie.
Laurentia Grigore
Laurentia Grigore
2024-01-30
Am inceput cursul Seo Mastery organizat de Target Web - Agentie SEO, este cel mai util curs la care am participat pana acum, structura cursului este extraordinara, am primit o multime de informatii valoroase si ajutor pentru a le pune in practica. La inceputul cursului site-ul meu era pe pozitia 74 in Google, acum la mijlocul cursului, desi nu am avut timp sa pun in practica toate informatiile primite, site-ul meu a ajuns pe pozitia 43. Recomand cu drag tuturor celor care doresc sa invete cum sa isi optimizeze singuri site-ul sau sa inceapa o cariera in SEO, cu siguranta aceste informatii le vor fi mai mult decat suficiente. Multumesc Target Web si Iulian Ghisoiu!
Victor Pandele
Victor Pandele
2023-12-31
Am invatat foarte multe despre SEO de la Iulian Ghisoiu fondatorul companiei Target Web. pentru mine a fost o experienta excelenta. Recomand!
Tasso 7
Tasso 7
2023-12-26
Among best of general merchandise shops.
Marius Filipescu
Marius Filipescu
2023-12-20
Experiență excelentă cu Target Web ! Colaborarea cu echipa lor a fost pur și simplu remarcabilă. Au reușit să îmbunătățească semnificativ vizibilitatea site-ului meu în motoarele de căutare și să aducă traficul la cote impresionante. Echipa lor de specialiști SEO demonstrează un nivel înalt de expertiză și dedicare. Comunicarea eficientă și rapoartele transparente m-au ținut mereu la curent cu progresul campaniei. Sunt recunoscător pentru rezultatele lor remarcabile și pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Recomand cu încredere Target Web tuturor celor care caută o agenție SEO de încredere și performantă. Este cu adevărat o alegere inspirată!

Abonare la newsletter

Poți fi primul care află informații SEO utile și de actualitate. Abonează-te la newsletter-ul nostru folosind formularul de mai jos.